Logo VHM ABC

Python Regius (konings Python)

 

 Herkomst: west Afrika
Lengte: tot 1 tot 1,2 meter
Leeftijd: tot 25 jaar
Het lichaam is dik, gespierd en massief. De kop is relatief groot, afgeplat en peervormig en er is een duidelijke overgang zichtbaar naar de smallere hals. De kleur is donkerbruin tot zwart met geelbruine vlekken. In deze vlekken zijn meestal kleinere vlekjes aanwezig met dezelfde kleur als de basiskleur. Vaak zit er om de vlekken heen een lichter randje.

Verzorging
Ervaring: 
beginnende slangenhouder
Voedsel: Levende of dode prooidieren. Voornaamst gegeven prooidieren zijn muizen en ratten.
Voeren volwassene: 
om de week
Voeren jong: Om de 5 dagen
Waterbak: Ja
Water verversen: 2 keer in de week
Voeding

Er is de keus om de prooidieren levend of dood aan te bieden. Het is aan te raden om dood voer aan te bieden. Dit is namelijk praktischer en voorkomt dat het voedseldier uw slang verwondt. Daarbij wordt geadviseerd om het voedseldier aan te bieden met een voedertang en uw slang te voeren buiten het verblijf. Dit zorgt er namelijk voor dat uw hand niet geassocieerd wordt met voedsel en voorkomt dat uw slang naar uw hand grijpt tijdens het voeren. Indien u toch voor levend voedsel gaat, moet u toezicht houden tijdens het voeren. Het prooidier kan namelijk ook de slang verwonden. Indien u meerdere pythons bij elkaar houdt voer ze dan apart, het kan namelijk gebeuren dat de slangen elkaar verwonden tijdens het voeren. Het ideale prooidier is ongeveer even wijd als het wijdste gedeelte van de slang.

Water
De konings python heeft een middelgrote waterbak nodig, dit niet omdat ze erin liggen maar omdat ze veel water in een keer drinken. Ververs het water als het water op is of wanneer het water vies is geworden.

Schoonmaak
het schoonmaken doe je gemiddeld 1 keer per week en vooral in de dagen na het voeren, dus hoe meer je voert hoe vaker je schoon moet maken. Dus bij jonge dieren zul je vaker schoon maken dan bij volwasse dieren. Het best advies is dan ook ontlasting te verwijderen zodra je het ziet.


Hanteren
Om de konings python te voeren en het verblijf schoon te maken zal u de slang moeten hanteren. Als uw slang hanteert gebruik dan een slangenhaak of til het met twee handen op. Hang uw slang niet om uw nek, dit is omdat als de slang valt die zich straks zal klemmen om uw nek. Er zijn wat belangrijke dingen waar je op moet letten als je een python hanteert. Zorg er als eerst voor dat uw slang door heeft dat je hem gaat hanteren en beweeg rustig als je hem hanteert. Zorg er ook voor dat uw handen gewassen zijn en niet naar voer ruiken. Tot slot: hanteer uw slang niet wanneer die aan het vervellen is en hanteer hem niet als het dier net gegeten heeft of 3 dagen daarna.

Huisvesting
Minimale grootte verblijf voor 1 slang: 
80x40x50
Lig-oppervlakte: 0,5 m2
Dagtemperatuur: 26-32C
Nachttemperatuur: 
23-26C
Uren licht: 12 uur
Vochtigheidsgraad: 50%-60%
Bodembedekking: Kranten, schorssnippers, beukensnippers, zand of humus
De konings python is een echte bodembewoner en zal je niet zo snel zien klimmen. Om deze reden heeft hij tot tegenstelling van veel andere wurgslangen geen klimmogelijkheden nodig. Ze stellen wel veel schuilplekken op prijs. Dit kan gedaan worden door gebruik te maken van een bloempot, stukhout of gedroogde bladeren.

In tegenstelling tot veel andere slangen kan de konings python niet zijn temperatuur regelen door hoger of lager in het verblijf te gaan liggen. Om deze reden heeft de python een warme en een koele plek nodig in het verblijf. De warme plek moet tussen de 27-30c zijn en de koele plek tussen de 24-26c zijn. Zo verschil valt te creëren door gebruik te maken van een warmtespot of een warmtemat.

Gedrag
Jaagwijze: 
Wurgslang.
Levenswijze: Testrial & nachtactief
Karakter
Rustig karakter. Hoe meer het dier gewend wordt aan menselijk contact.
Punten van aandacht
Het is aan te raden om van jongs af aan de konings python te laten wennen aan hanteren en aan de mens. Wordt dit niet gedaan dan kunnen ze een defensief karakter krijgen.

Kosten en Aankoop
Wetgeving: 
De konings python valt onder CITES II, voor het bezitten van deze slang heb je CITES- of overdrachtspapieren nodig. Deze hoor je bij de aankoop te krijgen.
Eenmalige kosten: Hieronder vallen de kosten voor het verblijf, verlichting, verwarming, waterbak en decoratie. Dit kan bij elkaar een paar honderd euro kosten tot een paar duizend euro. Het uiteindelijke bedrag ligt aan de kwaliteit en grootte van de producten.
Vaste kosten: 
Onder vaste kosten vallen de kosten voor het voer, dit is per jaar enkele tientallen euro’s.
Onverwachte kosten:
 Er zijn kosten gebaard wanneer uw slang toevallig ziek wordt of uw apparatuur kapot gaat.