Logo VHM ABC

Lamprophis fuliginosus (Afrikaanse huisslang)

IMG 20210208 WA0010

Herkomst: West Afrika
Lengte: 1 meter (mannen tot 70cm)
Leeftijd: 15 jaar

De huidskleur loopt erg uiteen van zwart tot bruin tot oranje tot olijfkleurig, zelden ook geel, terwijl de buikzijde over het algemeen geheel gebroken wit is. Aan weerszijden van de kop bevindt zich een roomwitte streep. Aan het stevige lichaam bevindt zich een langwerpige, driehoekige kop. Mannetjes zijn kleiner dan vrouwtjes, maar hebben een langere staart.

Verzorging
Ervaring: 
Gemiddelde slangenhouder
Voedsel: Levende of dode prooidieren. Voornaamst gegeven prooidieren zijn muizen en ratten.
Voeren volwassen: 
om de 5 dagen
Voeren jong: Om de 3 á 5 dagen
Waterbak: Ja
Water verversen: 3 keer in de week
Voeding

Er is de keus om de prooidieren levend of dood aan te bieden. Het is aan te raden om dood voer aan te bieden. Dit is namelijk praktischer en voorkomt dat het voedseldier uw slang verwondt. Daarbij is het geadviseerd om het voedseldier aan te bieden met een voedertang en uw slang te voeren buiten het verblijf. Dit zorgt er namelijk voor dat uw hand niet geassocieerd wordt met voedsel en voorkomt dat uw slang naar uw hand grijpt tijdens het voeren. Indien u toch voor levend voedsel gaat, moet u toezicht houden tijdens het voeren. Het prooidier kan namelijk ook de slang verwonden. Voer de slangen apart, dit omdat wanneer twee slangen dezelfde prooi pakken zij elkaar kunnen verwonden en soms zelf elkaar kunnen opeten. Het ideale prooidier is ongeveer even wijd als het wijdste gedeelte van de slang.

Water
De water bak hoeft niet heel groot te zijn, maar je kan wel zorgen voor een waterbak waar het dier wel in zou kunnen liggen mocht het dier hier baad bij hebben. Ze hebben niet een hele hoge luchtvochtigheid nodig in het verblijf, dus je hoeft met een waterbak hier geen rekening mee te houden.

Schoonmaak
Om uw slang gezond te houden is een hygiënische leefomgeving van belang. Om dit voor elkaar te krijgen zal het verblijf met regelmaat schoongemaakt moeten worden. Een keer per week schoonmaken is genoeg. Daarbij moet om de opbouw van bacteriën te voorkomen een paar keer per jaar het hele verblijf schoongemaakt en ontsmet worden.

Hanteren
Van tijd tot tijd zal het voorkomen dat u uw slang zal moeten hanteren. Als u slang hanteert is het verstandig om een slangenhaak te gebruiken om het dier uit het verblijf te halen, waarna uw de slang rustig in de hand kan hanteert. De jonge slangen of slangen die niet eerder gehanteerd zijn kunnen defensief zijn en kunnen dan ook aanvallen. De slang is niet giftig, maar het is beter om bijtwonden te vermijden. Na meerdere keren hanteren zal de slang er vanzelf aan wennen en minder defensief te worden.

Knijp nooit uw slang tijdens het hanteren, hun wervels zijn namelijk fragiel en kunnen makkelijk breken. Zorg er ook voor dat uw handen gewassen zijn en niet naar voer ruiken. Tot slot: hanteer uw slang niet wanneer die aan het vervellen is en hanteer hem niet in het donker.

Huisvesting
Minimale grote verblijf voor 1 koppel: 
60 x 40 x 50
Lig oppervlakte: 0,4 m2 en per slang kan liggen.
Dagtemperatuur: 28 - 34C
Nachttemperatuur: 
20-22C
Uren licht: 12 uur
Vochtigheidsgraad: 20%-30%
Bodembedekking: Kranten, schors, zand of beukensnippers
Inrichting
De Afrikaanse huisslangen vragen een zeer droog terrarium. Ze hebben zoveel mogelijk grondoppervlak nodig. Daarbij is een droge omgeving erg belangrijk. Als bodembedekking is het liefst een dikke laag zand of snippers aan te bevelen. Platte stenen, open stenen, open hout of een grot kunnen als schuilgelegenheden worden aangeboden. Belangrijk is dat er altijd een schuilgelegenheid aanwezig is.

Voor het verblijf zijn er nog wat extra dingen waar op gelet moet worden. Er is ventilatie nodig om de lucht vers te houden en is het aan te raden het verblijf uit de felle zon en zo trillingvrij mogelijk neerzetten.

Gedrag
Jaagwijze: 
Wurgslang.
Levenswijze: schemer en nacht actieve
Karakter
De Afrikaanse huis slang is een rustige zeer gemakkelijk te houden slang ze zullen veel rond de avond uren actief zijn.
Punten van aandacht
Slangen kunnen defensieve zijn, dit vooral in het verblijf. Let hierop bij het hanteren van uw slang, om onnodige verwondingen te voorkomen. Regelmatig hanteren zal er op den duur voor zorgen dat de slang tammer en kalmer wordt.

Kosten en Aankoop
Wetgeving:
 Om de Afrikaanse huis slang te houden is er geen documentatie nodig.
Eenmalige kosten: Hieronder vallen de kosten voor het verblijf, verlichting, verwarming, waterbak en decoratie. Dit kan bij elkaar een paar honderd euro kosten tot een paar duizend euro. Het uiteindelijke bedrag ligt aan de kwaliteit en grootte van de producten.
Vaste kosten: 
Onder vaste kosten vallen de kosten voor het voer, dit is per jaar enkele tientallen euro’s.
Onverwachte kosten:
 Er zijn kosten gebaard wanneer uw slang toevallig ziek wordt of uw apparatuur kapotgaat.