Logo VHM ABC

Chilabothrus inornatus (Puerto Ricaanse boa)

port

Herkomst: Het eiland Puerto Rico

Lengte: 1,8 tot 2,7 meter
Leeftijd:  tot 20 jaar
De Puerto Ricaan regenboog boa wordt ook wel gele boomboa genoemd, tot tegenstelling van zijn naam is deze niet heel erg geel. Het lichaam heeft juist meer bruin/gele kleur met een donkere vlekkenpatroon. De snuit van de slang is donkergekleurd. Het lichaam is bedekt met een parelmoerige laag die zorgt voor een regenbooggloed. Deze gloed is te vergelijken met de regenboogglans van benzine die op water drijft en is het mooist te zien na de vervelling. Vandaar ook de naam regenboog boa.

Verzorging
Ervaring:
Gemiddelde slangenhouder
Voedsel: Levende of dode prooidieren.
Voeren volwassene:
Om de 8 á 14 dagen.
Voeren jong: Om de 6 á 7 dagen
Waterbak: Ja
Water verversen: 3 keer in de week
Voeding

De Puerto Ricaan regenboog boa is een echte rover en is in het wild zelf geobserveerd dat die vleermuizen uit de lucht vangt. In gevangenschap valt dit natuurlijk in het niet na recreëren en kan er een dieet van knaagdieren aangeboden worden. Deze knaagdieren kunnen levend of dood aangeboden worden. Al wordt er voor gemakzucht aangeraden om dode prooien aan te bieden. Dit is namelijk praktischer en soms kunnen levende prooidieren de slang verwonden. Wij adviseren om de voederdieren met een voedertang aan te bieden en uw slang buiten het verblijf te voeren. Dit heeft namelijk het voordeel dat uw hand niet geassocieerd wordt met voedsel.

Indien u toch voor levend voedsel gaat, moet u toezicht houden tijdens het voeren. Als u de Puerto Ricaan regenboog boa samenhoudt met andere slangen, zal u ze uit elkaar moeten halen voor het voeren, het wil namelijk nog wel eens gebeuren dat de slangen elkaar verwonden tijdens het voeren.

Water
Deze boa is net als andere boa's een echte liefhebber van water. Naast het te drinken baden zij er ook in. De waterbak moet daarom groot genoeg zijn voor de slang om er met zijn hele lichaam in te kunnen badderen. Dit badderen kan ervoor zorgen dat het water vies wordt, daarom is het niet erg als het water vaker dan 3 keer per week ververst wordt.

Schoonmaak
Om ziektes en bacterieophoping te voorkomen moet het verblijf schoongehouden worden. Dit kan door wekelijks dit te doen, daarnaast is het verstandig om een paar keer per jaar het verblijf grondig schoon te maken en te ontsmetten. Hierdoor voorkom je de opbouw van bacterieën. Let bij het schoonmaken op dat je ook de klimtakken en verhogingen schoonmaakt, hier zal de Puerto Ricaan regenboog boa namelijk de meeste tijd doorbrengen.

Hanteren
Om de Puerto Ricaan regenboog boa te voeren en het verblijf schoon te maken zal uw slang gehanteerd moeten worden. Dit moet natuurlijk goed gedaan worden, zodat de slang en u veilig bent. Hanteer de slang met een slangenhaak of til het met twee handen op. Hang uw slang niet om u nek, omdat als de slang valt die zich straks zal klemmen om uw nek.  Daarnaast zijn er nog wat belangrijke dingen waar je moet opletten als u een Puerto Ricaan regenboog boa hanteert. Zorg er als eerst voor dat uw slang door heeft dat je hem gaat hanteren en beweeg rustig als u hem hanteert. Zorg er ook voor dat uw handen gewassen zijn en niet naar voer ruikt. Tot slot: hanteer uw slang niet wanneer die aan het vervellen is en hanteer hem niet in het donker.

Huisvesting
Minimale grootte verblijf voor 1 slang:
150 x 60 x 100
Lig oppervlakte: 1m2 met minimaal één verhoogde ligplank per slang waar de slang op kan liggen.
Dagtemperatuur: 27-32C
Nachttemperatuur:
22-25C
Uren licht: 12 uur
Vochtigheidsgraad: 60%-85%
Bodembedekking: Kranten, schors of turfstrooisel
Inrichting
De Puerto Ricaan regenboog boa leeft in het wild in de jungles van Puerto Rico, maar is ook vaak te vinden in grote groepen. Dit zal in het verblijf meegenomen moeten worden. De jungle kan gereconstrueerd worden door de slang meerdere klimtakken te bieden. De grote kan je na simuleren door donkere en vochtige schuilmogelijkheden te bieden. Dit kan in de vorm van een bloempot met mos erin maar er zijn ook kunstmatige holen beschikbaar. Als laatst hebben ze net als andere regenboog boa's de noodzaak dat ze moeten kunnen baden. Om dit te kunnen hebben ze een waterbak nodig die groot genoeg is voor de slang om met zijn hele lichaam in te kunnen liggen.

Voor het verblijf zijn er nog wat extra dingen waar opgelet moet worden. De Puerto Ricaan regenboog boa's zijn bijvoorbeeld best goed in ontsnappen en er zal gezorgd moeten worden dat ze niet zomaar hun deur open kunnen maken. Dit kan je doen door een slotje op het verblijf te zetten. Daarbij is er ventilatie nodig om de lucht vers te houden en is het aan te raden het verblijf uit de felle zon en zo trillingvrij mogelijk neer te zetten.

Gedrag
Jaagwijze:
Wurgslang
Levenswijze: semi-arboreal & nachtactief 
Karakter
De Puerto Ricaan regenboog boa zijn wat teruggetrokken en delicate regenboogboa’s. Ze zullen in nieuwe situatie niet zo actief reageren als andere soorten regenboogboa's. Met genoeg tijd en regelmatig hanteren kunnen ze aardig handtam worden.
Punten van aandacht
De Puerto Ricaan regenboog boa is in staat prooien groter dan zijn hoofd op te eten. Voor een grote slang kunnen dit zelfs kinderen en huisdieren zijn. Laat daarom nooit uw slang alleen met uw kinderen of huisdieren.

Kosten en Aankoop
Wetgeving:
De Puerto Ricaan regenboog boa valt onder CITES I, dit houdt in dat er geen eerste generatie of wild gevangen exemplaren verkocht mogen worden. Exemplaren die tweede generatie over meer zijn mogen wel verkocht worden. Voor het bezit van zulke exemplaren heb je CITES- of overdrachtspapieren nodig. Deze hoor je bij de aankoop te krijgen.
Eenmalige kosten: Hieronder vallen de kosten voor het verblijf, verlichting, verwarming, waterbak en decoratie. Dit kan bij elkaar een paar honderd euro kosten tot een paar duizend euro. Het uiteindelijke bedrag ligt aan de kwaliteit en grootte van de producten.
Vaste kosten:
Onder vaste kosten vallen de kosten voor het voer, dit is per jaar enkele tientallen euro’s.
Onverwachte kosten:
Er zijn kosten gebaard wanneer uw slang toevallig ziek wordt of uw apparatuur kapotgaat.