Logo VHM ABC

 

Candoia bibroni (Pacifische Boa)

Candoia bibroni

Herkomst: Melanesia en Plynesia

Lengte: tot 150 centimeter
Leeftijd:  tot 16 jaar
De Pacifische boa dankt zij naam, aan feit dat die in een serie eilanden in de grote oceaan leven, of in het engels “pacifische oceaan”. De slang heeft een bruin lichaam en een rode staart. Over het lichaam zit een zigzag patroon.  Een andere kenmerk is de neus van de boa, deze is lijkt meer vierkant en puntig. In verhouding met andere boa’s die meer een ronde neus hebben.

Verzorging
Ervaring: 
Ervaren slangenhouder
Voedsel: Levende of dode prooidieren. 
Voeren volwassene: 
Om de 15 á 20 dagen
Voeren jong: Om de 7 á 10 dagen
Waterbak: Ja
Water verversen: 3 keer in de week
Voeding

De Pacifische eet in het wild een dieet van reptielen en amfibieën en zal sporadisch een keer een klein knaagdier te pakken nemen. Dit zorgt er voor dat boa’s die niet gewent zijn aan knaagdieren moeilijker eters zijn. Indien een boa wel gewent is aan het eten knaagdieren, zijn zij qua eten goed te doen. Een manier om de dieren te laten wennen aan knaagdieren is door de knaagdieren in te smeren met een hagedis of kikker. De andere optie is assist of dwangvoeren. Let hier wel op dat u de veiligheid van u zelf en het dier voorop zit. De vuist regels voor prooi grote is de prooi is zo dik als dikste gedeelte van de slang. Deze prooidieren kunnen levend of dood aangeboden worden. Al wordt er voor gemakzucht aangeraden om dode prooien aan te bieden. Dit is namelijk praktischer en soms kunnen levende prooidieren de slang verwonden. Wij adviseren om de voederdieren met een voedertang aan te bieden en uw slang buiten het verblijf te voeren. Dit heeft namelijk het voordeel dat uw hand niet geassocieerd wordt met voedsel.

Indien u toch voor levend voedsel gaat, moet u toezicht houden tijdens het voeren. Als u de Pacifische boa samenhoudt met andere slangen, zal u ze uit elkaar moeten halen voor het voeren, het wil namelijk nog wel eens gebeuren dat de slangen elkaar verwonden tijdens het voeren. Dit is wanneer mannen en vrouwen bij elkaar zitten helemaal gevaarlijk. De mannen zijn namelijk een stuk kleiner dan de vrouwen en zouden dus zonder probleem door de vrouw opgegeten kunnen worden.

Water
Deze boa is net als andere boa's een echte liefhebber van water. Naast het te drinken baden zij er ook in. De waterbak moet daarom groot genoeg zijn voor de slang om er met zijn hele lichaam in te kunnen badderen. Dit badderen kan ervoor zorgen dat het water vies wordt, daarom is het niet erg als het water vaker dan 3 keer per week ververst wordt.

Schoonmaak
Om ziektes en bacterieophoping te voorkomen moet het verblijf schoongehouden worden. Dit kan door wekelijks dit te doen, daarnaast is het verstandig om een paar keer per jaar het verblijf grondig schoon te maken en te ontsmetten. Hierdoor voorkom je de opbouw van bacteriën. Let bij het schoonmaken op dat je ook de klimtakken en verhogingen schoonmaakt.
 
Hanteren
Om de Pacifische boa te voeren en het verblijf schoon te maken zal uw slang gehanteerd moeten worden. Dit moet natuurlijk goed gedaan worden, zodat de slang en u veilig bent. Hanteer de slang met een slangenhaak of til het met twee handen op. Hang uw slang niet om u nek, omdat als de slang valt die zich straks zal klemmen om uw nek.  Daarnaast zijn er nog wat belangrijke dingen waar je moet opletten als u een boa hanteert. Zorg er als eerst voor dat uw slang door heeft dat je hem gaat hanteren en beweeg rustig als u hem hanteert. Zorg er ook voor dat uw handen gewassen zijn en niet naar voer ruikt. Tot slot: hanteer uw slang niet wanneer die aan het vervellen is en hanteer hem niet in het donker.

Huisvesting
Minimale grootte verblijf voor 1 slang: 
150 x 60 x 80 
Lig oppervlakte: 1m2 met minimaal één verhoogde ligplank per slang waar de slang op kan liggen.
Dagtemperatuur: 25-28C
Nachttemperatuur: 
20-25C
Uren licht: 12 uur
Vochtigheidsgraad: 55%-80%
Bodembedekking: Kranten, schors of turfstrooisel
Inrichting
De Pacifische boa leeft in regenwouden verspreid over een serie eilanden, deze eilanden groep heet Plynesia. Hier leeft de boa op de grond en in de bomen. Dit zal dan ook het verblijf mogelijk moeten zijn. Door bijvoorbeeld klimmogelijkheden te aan te bieden.  Dit kan in de vorm van klim takken. Hiernaast zal er schuilplek geboden moeten worden in de vorm van een hol, grot of stuk hout. Hou hier rekening mee dat de schuilplek groot genoeg is voor de slang om volledig onder te kunnen liggen. Als laatst hebben ze net als andere boa's de noodzaak dat ze moeten kunnen baden. Om dit te kunnen hebben ze een waterbak nodig die groot genoeg is voor de slang om met zijn hele lichaam in te kunnen liggen. 

Voor het verblijf zijn er nog wat extra dingen waar opgelet moet worden. De Pacifische boa's zijn bijvoorbeeld best goed in ontsnappen en er zal gezorgd moeten worden dat ze niet zomaar hun deur open kunnen maken. Dit kan je doen door een slotje op het verblijf te zetten. Daarbij is er ventilatie nodig om de lucht vers te houden en is het aan te raden het verblijf uit de felle zon en zo trillingvrij mogelijk neer te zetten.

Gedrag
Jaagwijze: 
Wurgslang
Levenswijze: semi-arboreal & nachtactief 
Karakter
Pacifische boa zijn niet geschikte slangen om te hanteren. Dit komt slangen zijn die van stress gevoelig zijn. Al kan een goed verzorgde Pacifische boa juist zelf zeer tam en vriendelijk worden, is hanteren nog steeds niet geadviseerd.
Punten van aandacht
De Pacifische boa is in staat prooien groter dan zijn hoofd op te eten. Voor een grote slang kunnen dit zelfs kinderen en huisdieren zijn. Laat daarom nooit uw slang alleen met uw kinderen of huisdieren.

Kosten en Aankoop
Wetgeving:
 De Pacifische boa valt onder CITES II, voor het bezitten van deze slang heb je CITES- of overdrachtspapieren nodig. Deze hoor je bij de aankoop te krijgen.
Eenmalige kosten: Hieronder vallen de kosten voor het verblijf, verlichting, verwarming, waterbak en decoratie. Dit kan bij elkaar een paar honderd euro kosten tot een paar duizend euro. Het uiteindelijke bedrag ligt aan de kwaliteit en grootte van de producten.
Vaste kosten: 
Onder vaste kosten vallen de kosten voor het voer, dit is per jaar enkele tientallen euro’s.
Onverwachte kosten:
 Er zijn kosten gebaard wanneer uw slang toevallig ziek wordt of uw apparatuur kapotgaat.