Logo VHM ABC

Pogona vitticeps (Baardagame)

baardagame Herkomst: In de steppe en savanne van Australië 
Lengte: tot 50 centimeter
Gewicht: 6 tot 10 kilogram
Leeftijd: 7 tot 15 jaar
De baardagame is een agame die bedekt is met kleine stekels en van bruin tot lichtgrijs gekleurd is. Ze hebben onder hun keel een huidplooi zitten die rijkelijk bedekt is met stekels en een beetje lijkt op een baard. Vandaar ook de naam baardagame.

Verzorging
Ervaring:
Beginnende hagedissenhouder
Voedsel: Groentes en insecten
Voeren volwassene:
Meerdere keren per week.
Voeren jong: Ten alle tijden voer aanwezig
Waterbak: Ja
Water verversen: dagelijks
Voeding
Baardagame zijn net als ons omnivoren, dit betekent dat ze zowel planten als vlees eten. De ene helft van hun dieet bestaat dan ook uit insecten en ongewervelden, waaronder krekels, morio-wormen, dola’s, dubia’s, zijderupsen en soms zelf kleine knaagdieren (jonge muizen). De andere helft bestaat dan uit groentes, meestal zijn dit bladgroenten. Een paar voorbeelden hiervan zijn andijvie, witlof, paksoi, radijs en paardenbloemen. Nu heeft de baardagame naast zijn gevarieerde dieet ook een echte eetlust. Dit komt omdat in de natuur niet veel voedsel aanwezig is dus als die dan kan eten, moet die dan ook echt goed eten. Om deze reden moet je het gewicht van de baardagame goed in de gaten houden en daarop het dieet aanpassen. Een dag een keer niet voeren kan ook prima.

Het dieet dat wij mensen aan de baardagame bieden voldoet niet aan zijn volledige behoeften van mineralen en vitaminen. Om deze reden zullen er extra calcium- en vitaminesupplementen bij het voer gegeven moeten worden. Deze kunt u vinden in de meeste dierenwinkels en reptielenspeciaalzaken.

Water
Desondanks dat de baardagame in droge gebieden leeft moet die wel dagelijks water tot zijn beschikking hebben. Dit kunt u aanbieden in een kleine waterbak, ververs het water wel dagelijks om bacterie-ophopingen in het water te voorkomen.

Schoonmaak

Als de hongerige eters die zij zijn, ontlasten zij ook. Om deze reden is het verstandig dagelijks de ontlasting uit het verblijf te halen, en een keer per week de vieze bodembedekking weg te halen. Daarnaast is het verstandig een paar keer per jaar het hele verblijf grondig schoon te maken, hierdoor voorkom je de ophoping van ziektekiemen en bacteriën.

Hanteren
Baardagamen zijn een van de makkelijkste dieren om te hanteren. Dit komt omdat zij erg tam zijn en met wat tijd prima te wennen zijn aan hanteren. Als je de baardagame hanteert pak hem dan op door rustig uw handen onder zijn lichaam te schuiven. Ondersteun het onderlichaam en til hem van de grond. Hou tijdens het hanteren één duim op zijn rug zodat die niet makkelijk weg kan rennen. Tijdens het hanteren is het aan te raden om hem boven je schoot of boven een tafel te houden. Dit voorkomt dat de baardagame van een te grote hoogte valt. Tot slot is het aan te raden om voor en na het hanteren uw handen te wassen. Hier voorkomt u dat de baardagame en uzelf ziek wordt.

Huisvesting
Minimale grootte verblijf voor dit dier:
100*50*50
Oppervlakte: 0,5 m2 per baardagame
Dagtemperatuur: 25-35C
Nachttemperatuur:
20-22C
Uren licht: 12 uur
Vochtigheidsgraad: 50% of lager
Bodembedekking: Zand of bark/beukensnippers
Inrichting
De baardagame heeft een zogezegd steppeterrarium nodig. Dit is een kaal terrarium met hier en daar een stuk hout en steen. De stukken hout en/of steen dienen als schuilmogelijkheden van het dier. Zorg er dan ook voor het zo geplaatst is dat het hier mogelijk is. Daarnaast moet het verblijf verdeeld zijn in een warme en koele kant, zodat de baardagame zijn eigen temperatuur kan regelen. Het warme gedeelte moet overdag tussen de 32 tot 35C zijn, dit kan je creëren door de ene kant van de bak te laten beschijnen met een spot. De andere kant van de bak mag wat koeler met een temperatuur overdag van 25 graden.

Naast inrichting heeft de baardagame ook UV-licht nodig om gezond te blijven. Ze hebben namelijk UV-straling nodig om vitamine D aan te maken. Om UV-straling in het verblijf te krijgen, kan je gebruik maken van een UV-lamp.

Gedrag
Dieet:
Omnivoor
Levenswijze: Testrial & dagactief
Karakter
De baardagame is een van de meest tamme dieren in de hobby en van nature uit is die niet agressief. Om deze reden is dit een goed dier als je start met de reptielenhobby.
Punten van aandacht
-

Kosten en Aankoop
Wetgeving:
Rondom de baardagamen zit geen wetgeving gebonden op het houden van het dier.
Eenmalige kosten: Hieronder vallen de kosten voor het verblijf, verlichting, verwarming, waterbak en decoratie. Dit kan bij elkaar een paar honderd euro kosten tot een paar duizend euro. Het uiteindelijke bedrag ligt aan de kwaliteit en grootte van de producten.
Vaste kosten:
Onder vaste kosten vallen de kosten voor het voer, dit is per jaar enkele tientallen euro’s.
Onverwachtse kosten:
Er zijn kosten gebaard wanneer uw baardagame toevallig ziek wordt of uw apparatuur kapotgaat.