Logo VHM ABC

 

Liasis olivaceus (Olijfpython)

IMG 20190407 123413

Herkomst:  West- en Noord- Australie en Queensland

Lengte: 2,5 tot 4 meter
Leeftijd:  tot 6 jaar
De olijfpython is zoals zijn naam al zegt olijf kleurig. Nu is alleen de boven- en zijkanten van de slang olijfgroen of lichtbruin van kleur. De buik van de slang is namelijk een stuk lichter van kleur en soms zelfs wit. De slang heeft tot in tegenstelling met andere pythons geen stippen of enige patroon op zijn lichaam zitten. Als laatst hebben de schubben een iridiserende glans, dit is soort gelijke langs als een zeepbel heeft

Verzorging
Ervaring:
Gemiddelde slangenhouder
Voedsel: Levende of dode prooidieren. Voornaamst gegeven prooidieren zijn muizen en ratten.
Voeren volwassene:
om de 3 a 4 weken
Voeren jong: om de 7 á 10 dagen.
Waterbak: Ja
Water verversen: 3 keer in de week
Voeding

Er is de keus om de prooidieren levend of dood aan te bieden. Al is het aan te raden om uw olijfpyton dode prooidieren aan te bieden. Dit is namelijk praktischer en voorkomt dat het voedseldier uw slang verwondt. Daarbij wordt geadviseerd om het voedseldier aan te bieden met een voedertang en uw slang te voeren buiten het verblijf. Dit zorgt er namelijk voor dat uw hand niet geassocieerd wordt met voedsel en voorkomt dat uw slang naar uw hand grijpt tijdens het voeren. Indien u toch voor levend voedsel gaat, moet u toezicht houden tijdens het voeren. Het prooidier kan namelijk de slang verwonden. Indien u de olijfpyton samenhoudt met andere slangen, zal u ze uit elkaar moeten halen voor het voeren, dit voorkomt dat de slangen elkaar verworden tijdens het voeren.

Water
De waterbak wordt natuurlijk gebruikt om uit te drinken, maar olijfpyton gebruiken het ook om in te baden. Om deze reden moet de waterbak groot genoeg zijn voor de slang om er met zijn hele lichaam in te kunnen liggen. Doordat de slang in de waterbak ligt zal het water wat sneller vervuild worden, om deze reden moet met enige regelmaat het water ververst worden. We adviseren om het water te verversen indien de vervuiling hoog is.

Schoonmaak
Om gezondheidsproblemen bij uw slang te voorkomen moet het verblijf met enige regelmaat schoongemaakt worden. Hierdoor voorkom je ophoping van schadelijke stoffen en ziektes. Het is aan te raden om een keer per week het verblijf schoon te maken. Daarbij moet om de opbouw van bacteriën te voorkomen een paar keer per jaar het hele verblijf schoongemaakt en ontsmet worden.

Hanteren
Om handeling met de slang uit te voeren moet de slang gehanteerd worden. Olijfpython zijn meestal kalme slangen, maar er moet wel op bepaalde dingen gelet worden tijdens het hanteren. Als uw slang hanteert gebruik dan een slangenhaak of til het met twee handen op. Hang uw slang niet om uw nek, dit is omdat als de slang valt die zich straks zal klemmen om uw nek.  Daarnaast zijn er nog wat belangrijke dingen waar je op moet letten als je een python hanteert. Zorg er als eerst voor dat uw slang door heeft dat je hem gaat hanteren en beweeg rustig als je hem hanteert. Zorg er ook voor dat uw handen gewassen zijn en niet naar voer ruiken. Tot slot: hanteer uw slang niet wanneer die aan het vervellen is en hanteer hem niet in het donker.Huisvesting
Minimale grootte verblijf voor 1 slang:
200 x 100 x 100
Lig-oppervlakte: 1m2 met minimaal één verhoogde ligplank per slang waar het de gehele slang op kan liggen.
Dagtemperatuur: 28-35C
Nachttemperatuur:
22-25C
Uren licht: 12 uur
Vochtigheidsgraad: 50%-75%
Bodembedekking: Kranten, schors of turfstrooisel
Inrichting
De olijftpython maakt zich zelf thuis in kruipelwoud. Dit is een gebied met lage vegetatie, kleine bomen, openplekken, plassen en rotsen.Dit willen wij natuurlijk na crearen in het verblijf. Met schuilgroten, stenen, grote waterbak(waar de slang in past) en klimmogelijkheden de vorm van klimtakken. De schuilgrot zal groot genoeg moeten zijn voor de slang of slangen om met hun gehele lichaam in te kunnen liggen. Bij de rotsen moet er opgelet worden dat er geen scherpen punten aanzitten waar de slang zich aankan verwonden. De waterbak zal groot genoeg moeten zijn zodat, de slang of slangen er met hun hele lichaam in kunnen liggen. Als laatst de klimmogelijkheden, deze kunt u aanbieden in de worm van takken. De slang zal het opprijs stellen dat de klimmogelijkeheid de slang ook de mogelijkeheid geeft om rustig in te kunnen rusten. 

Voor het verblijf zijn er nog wat extra dingen waar opgelet moet worden. De olijfpython zijn bijvoorbeeld best goed in ontsnappen, er zal gezorgd moeten worden dat ze niet zomaar hun deur open kunnen maken. Daarbij is er ventilatie nodig om de lucht vers te houden en is het aan te raden het verblijf uit de felle zon en zo trillingvrij mogelijk neer te zetten.

Gedrag
Jaagwijze:
Wurgslang.
Levenswijze: Semi-arboreal & nachtactief
Karakter
Het zijn kalmen slangen die niet snel zullen uithalen. Let wel op dat het goeden eters zijn dus een naar muis ruikende hand best wel willen uitproberen.
Punten van aandacht
De olijfpython is een wurgslang en kan prooien groter dan zijn hoofd opeten. Hou er daarom rekening mee dat u hem niet alleen laat met kleine kinderen of huisdieren. Dit omdat hij deze ook voor prooi aan kan zien.

 

Kosten en Aankoop
Wetgeving:
De olijfpython valt onder CITES II, voor het bezitten van deze slang heb je CITES- of overdrachtspapieren nodig. Deze hoor je bij de aankoop te krijgen.
Eenmalige kosten: Hieronder vallen de kosten voor het verblijf, verlichting, verwarming, waterbak en decoratie. Dit kan bij elkaar een paar honderd euro kosten tot een paar duizend euro. Het uiteindelijke bedrag ligt aan de kwaliteit en grootte van de producten.
Vaste kosten:
Onder vaste kosten vallen de kosten voor het voer, dit is per jaar enkele tientallen euro’s.
Onverwachte kosten:
Er zijn kosten gebaard wanneer uw slang toevallig ziek wordt of uw apparatuur kapot gaat.