Logo VHM ABC

Python breitensteini (Bloed python of kortstaartpython)

Python breitensteini

Herkomst: Zuidoost-Azië en Thailand
Lengte: tot 1,2 meter en in zeldzame gevallen 2
Leeftijd: tot 30 jaar
Het lichaam is bruin van kleur en is bedekt met een sterk variërend vlekkenpatroon. Het unieke aan de bloedpython is zoals de naam al zegt zijn korte staart, die taps toe lopend is. Dit zorgt ervoor dat de bloedpython alleen al aan het lichaam te herkennen is.

Verzorging
Ervaring:
Ervaren slangenhouder
Voedsel: Levende of dode prooidieren. Voornaamst gegeven prooidieren zijn muizen en ratten.
Voeren volwassene:
om de 2 á 3 weken
Voeren jong: Om de week
Waterbak: Ja
Water verversen: 2 keer in de week
Voeding

Er is de keus om de prooidieren levend of dood aan te bieden. Het is aan te raden om dood voer aan te bieden. Dit is namelijk praktischer en voorkomt dat het voedseldier uw slang verwondt. Daarbij wordt geadviseerd om het voedseldier aan te bieden met een voedertang en uw slang te voeren buiten het verblijf. Dit zorgt er namelijk voor dat uw hand niet geassocieerd wordt met voedsel en voorkomt dat uw slang naar uw hand grijpt tijdens het voeren. Indien u toch voor levend voedsel gaat, moet u toezicht houden tijdens het voeren. Het prooidier kan namelijk ook de slang verwonden. Indien u meerdere bloedpythons bij elkaar houdt voer ze dan apart, het kan namelijk gebeuren dat de slangen elkaar verwonden tijdens het voeren. Het ideale prooidier is ongeveer even wijd als het wijdste gedeelte van de slang.

Water
De bloedpython heeft een grote waterbak nodig, dit niet omdat ze erin liggen maar omdat ze veel water in een zitting drinken. Een waterbak waar 2 liter in kan is genoeg om aan zijn drinkbeurt te voldoen. Ververs het water indien het water op is of wanneer het water vies is geworden.

Schoonmaak
De bloedpython is uniek erin dat die weinig tot niet vaak ontlast. Bij jonge dieren kan het 1 keer per week tot eens in de 2 weken zijn. Bij volwassen dieren kan het om de 30 tot 45 dagen zijn. Dit zorgt ervoor dat het verblijf minder vaak schoongemaakt moet worden. Het best advies is dan ook ontlasting te verwijderen zodra je het ziet.


Hanteren
Om de bloedpython te voeren en het verblijf schoon te maken zal u de slang moeten hanteren. Als uw slang hanteert gebruik dan een slangenhaak of til het met twee handen op. Hang uw slang niet om uw nek, dit is omdat als de slang valt die zich straks zal klemmen om uw nek. Er zijn wat belangrijke dingen waar je op moet letten als je een bloedpython hanteert. Zorg er als eerst voor dat uw slang door heeft dat je hem gaat hanteren en beweeg rustig als je hem hanteert. Zorg er ook voor dat uw handen gewassen zijn en niet naar voer ruiken. Tot slot: hanteer uw slang niet wanneer die aan het vervellen is en hanteer hem niet in het donker.

Huisvesting
Minimale grootte verblijf voor 1 slang:
100 x 50 x 30
Lig-oppervlakte: 0,5 m2
Dagtemperatuur: 26-28C
Nachttemperatuur:
23-25C
Uren licht: 12 uur
Vochtigheidsgraad: 60%-70%
Bodembedekking: Kranten, schorssnippers, beukensnippers, zand of humus
De bloedpython is een echte bodembewoner en zal je niet zo snel zien klimmen. Om deze reden heeft hij tot tegenstelling van veel andere wurgslangen geen klimmogelijkheden nodig. Ze stellen wel veel schuilplekken op prijs. Dit kan gedaan worden door gebruik te maken van een bloempot, stukhout of gedroogde bladeren. Ze vinden het prettig om in een van hun schuilplekken het iets vochtiger te hebben, deze vochtigheid kan je krijgen door nat mos in de schuilplek te stoppen. In tegenstelling tot veel andere slangen kan de bloedpython niet zijn temperatuur regelen door hoger of lager in het verblijf te gaan liggen. Om deze reden heeft de python een warme en een koele plek nodig in het verblijf. De warme plek moet tussen de 27-30c zijn en de koele plek tussen de 24-26c zijn. Zo verschil valt te creëren door gebruik te maken van een warmtespot of een warmtemat.

Gedrag
Jaagwijze:
Wurgslang.
Levenswijze: Testrial & nachtactief
Karakter
Rustig karakter maar kunnen soms humeurig zijn. Hoe meer het dier gewend wordt aan menselijk contact hoe minder humeurig ze worden.
Punten van aandacht
Het is aan te raden om van jongs af aan de kortstaart boa te laten wennen aan hanteren en aan de mens. Wordt dit niet gedaan dan kunnen ze een defensief karakter krijgen.

Kosten en Aankoop
Wetgeving:
De bloedpython valt onder CITES II, voor het bezitten van deze slang heb je CITES- of overdrachtspapieren nodig. Deze hoor je bij de aankoop te krijgen.
Eenmalige kosten: Hieronder vallen de kosten voor het verblijf, verlichting, verwarming, waterbak en decoratie. Dit kan bij elkaar een paar honderd euro kosten tot een paar duizend euro. Het uiteindelijke bedrag ligt aan de kwaliteit en grootte van de producten.
Vaste kosten:
Onder vaste kosten vallen de kosten voor het voer, dit is per jaar enkele tientallen euro’s.
Onverwachte kosten:
Er zijn kosten gebaard wanneer uw slang toevallig ziek wordt of uw apparatuur kapot gaat.