Logo VHM ABC

Corallus hortulanus (Slanke boomboa) 
20171206 100832

Herkomst: Amazone, Colombia, Brazilië, Peru en Bolivia
Lengte: tot 1,5 meter
Leeftijd: tot 20 jaar
Ze kunnen voorkomen in de kleur bruin, geel en grijs met een donkere vlekkenpatroon over zichzelf heen.

Verzorging
Ervaring:
Ervaren slangenhouder
Voedsel: Levende of dode prooidieren. Voornaamst gegeven prooidieren zijn muizen en ratten.
Voeren volwassene:
om de 10 á 14 dagen.
Voeren jong: Om de 6 á 8 dagen
Waterbak: Ja
Water verversen: 3 keer in de week
Voeding
De slanke boom boa's zijn echte opportunistische jagers en kunnen vaker eten dan eigenlijk nodig is. Volwassen exemplaren zijn prima in staat een volgroeide rat te verslinden. Terwijl bij jonge slangen het beter is om met iets kleiners aan te komen. De regel is: de prooi moet op zijn breeds ongeveer even breed zijn als breedste gedeelte van de slang.

Deze prooidieren kan je levend of dood aanbieden. Al is het praktischer om ze aan dode prooien te laten wennen. Het wil namelijk nog wel eens gebeuren dat het voedseldier uw slang verwondt. Als u toch voor levend voer gaat zal u erbij moeten blijven tijdens het voeren van uw slang. Voer daarnaast de slang uit het verblijf en met een voedseltang, zodat er onnodige verwondingen voorkomen worden. Indien ze samengehouden worden is het verstandig om ze uit elkaar te halen tijdens het voeren. Het wil nog wel eens gebeuren dat de slangen dezelfde prooi pakken of elkaar pakken en dit kan leiden tot onnodige verwondingen.


Water
Doordat de slanke boomboa veel in de bomen leeft, hebben ze in het wild geen toegang tot een grote hoeveelheid water. Om deze reden is een kleine waterbak genoeg.

Schoonmaak

De slanke boomboa brengt zijn tijd graag hoger in het verblijf door. Hier zullen zij dan ook hun behoeftes doen. Let hier op tijdens het schoonmaken en maak dan naast de bodem ook de klimtakken en verhoogde ligplanken goed schoon. Om het verblijf goed schoon te houden is 1 keer schoonmaken per week genoeg. Naast de wekelijkse schoonmaak moet er een paar keer per jaar het verblijf goed ontsmet worden. Dit moet gedaan worden zodat er geen onnodige ziektes of bacteriën zich ophopen.

Hanteren
Net als veel andere volledige arboreal slangen, kunnen zij defensief zijn. Dit zorgt ervoor dat ze niet makkelijk te hanteren zijn. Om onnodige wonden te voorkomen zal er dus een slangenhaak gebruikt moeten worden. Hanteer hem alleen met de handen als je weet dat de slang aan mensen is gewend. Wees altijd rustig tijdens het hanteren, dit minimaliseert de stress op de slang. Als laatst zijn er paar dingen waar goed op gelet moet worden. In het donker en vlak na het vervellen kan de slang niet gehanteerd worden. Bij deze moment is de hanteren namelijk extra stressvol op het dier.

Huisvesting
Minimalen grote verblijf voor 1 slang:
80 x 80 x 100
Lig-oppervlakte: 1m2 met minimaal één verhoogde ligplank per slang waar de hele slang op kan liggen.
Dagtemperatuur: 25-30C
Nachttemperatuur:
24-25C
Uren licht: 12 uur
Vochtigheidsgraad: 60%-80%
Bodembedekking: Kranten, schors of turfstrooisel
Inrichting
Zoals de naam al stelt zijn het echte boombewoners. Leven in het wild dan ook hoog in de bomen. In het verblijf moet deze levensstijl dan ook mogelijk zijn. Dit wordt gedaan met verhoogde ligplanken en meerdere klimtakken. Probeer ook schuilplekken met nepplanten te creëren op de takken. Door hun klimgedrag is het ook belangrijker om meer hoogte in het verblijf te hebben. Bij de keuze van het verblijf is het daarom ook belangrijker voor hoogte te kiezen in plaats van breedte. Voor waterbakken is een kleintje al genoeg met inhoud van ongeveer een halve liter.

Voor het verblijf zijn er nog wat extra dingen waar op gelet moet worden. De slanke boomboa's zijn bijvoorbeeld best goed in ontsnappen er zal gezorgd moeten worden dat ze niet zomaar hun deur op kunnen maken. Daarbij is er ventilatie nodig om de lucht vers te houden en is het aan te raden het verblijf uit de felle zon en zo trillingvrij mogelijk neer te zetten.

Gedrag
Jaagwijze:
Wurgslang.
Levenswijze: Arboreal & nachtactief
Karakter
De slanke boomboa is een mooi voorbeeld van een agressieve slang. Ze kunnen defensief zijn en kosten veel moeite om tam te krijgen.
Punten van aandacht
De slanke boomboa is een wurgslang en kan prooien groter dan zijn hoofd opeten. Hou er daarom rekening mee dat u hem niet alleen laat met kleine kinderen of huisdieren. Dit omdat hij deze ook voor prooi aan kan zien. Door zijn agressieve gedrag is het aan te raden om de slang op een plek te houden waar weinig mensen langs lopen. Dit omdat ze soms uithalen naar het glas en zichzelf daarmee kunnen verwonden.

Kosten en Aankoop
Wetgeving:
De slanke boomboa valt onder CITES II, voor het bezitten van deze slang heb je CITES- of overdrachtspapieren nodig. Deze hoor je bij de aankoop te krijgen.
Eenmalige kosten: Hieronder vallen de kosten voor het verblijf, verlichting, verwarming, waterbak en decoratie. Dit kan bij elkaar een paar honderd euro kosten tot een paar duizend euro. Het uiteindelijke bedrag ligt aan de kwaliteit en grootte van de producten.
Vaste kosten:
Onder vaste kosten vallen de kosten voor het voer, dit is per jaar enkele tientallen euro’s.
Onverwachte kosten:
Er zijn kosten gebaard wanneer uw slang toevallig ziek wordt of uw apparatuur kapotgaat.